Kete Tarifi
Hamuru için:
- 2 adet yumurta (sarıları üzeri için beyazları içine)
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1. 5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Aldığı kadar un
İç harcı için:
- 200 gram tereyağı veya margarin
- 2-2. 5 su bardağı un
Yufkalara sürmek için:
- 150 gram tereyağı (Eritilmiş)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı
- Ilık sütümüzü, ılık suyumuzu, mayayı ve şekeri yoğurma kabımıza alalım.
- Elimizle karıştırarak mayayı eritelim. 5 dakika bekletip, Un hariç diğer malzemeleri tuz, yumurtanın beyazını ve yağı ilave edelim.
- Son olarak da unu yavaş yavaş ilave ederek ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.
- Hamurumuzu mandalinadan biraz daha büyük bezelere ayıralım ve yarım saat kadar üzerini kapatalım ve dinlendirelim.
- Bu arada iç harcımızı hazırlayabiliriz.
- İç harcı için, Tereyağını eritelim.
- Unu ilave edelim ve karıştırarak rengi çok hafif değişip un kokusu gelene kadar kavuralım.
- Unumuzun rengine dikkat kararmayacak.
- Un kıvamı topak topak değil kum gibi olmalı ki hamurlarımızın içine serpebilelim.
- Bunun içinde kavururken iyi karıştırmalıyız. Hazırladığımız iç harcı soğumaya bırakalım.
- Dinlenen bezeleri sırasıyla yufka boyutunda açalım üzerlerine karıştırdığımız, eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımından sürelim.
- Daha sonra bıçakla boyuna 8 parçaya keselim. Kenar kısımlardaki 3 parçayı üst üste, ortadaki 2 parçayı da üst üste koyup,
- Daha sonra elimizle dört parmağımıza dolayarak saralım orta da kalan boşluk kısmına kavrulmuş undan 1 kaşık koyalım ve kapatıp üzerine elimizle bastıralım.
- 1 adet yufkadan 3 adet kete çıkıyor.
- Bu şekilde tüm bezeleri hazırlayalım.
- Yağlı kağıt serdiğimiz ya da yağladığımız tepsimize ketelerimizi alalım.
- Üzerine yumurta sarısı sürelim ve çatalla çizikler atıp, 180 derecede ısıttığımız fırında ketelerimizi kızarıncaya kadar pişirelim.