Bytat

Turşu Yapımı

 Turşu Yapımı

Turşu Yapımı

Turşu üretimi her biri birbirinden önemli dokuz aşamalı bir süreçtir. Bu aşamalar; ürün toplama / hasadı, toplanan ürünlerin nakliyesi, hasat edilen ürünlerin imalata kabulü, hasat edilen ürünlerin derecelendirilme ve sınıflandırılma işleminin yapılması, ürünlerin yıkanması, süzülmesi, fıçılara dolumlarının yapılması, kapatılması ve ambalajlama işleminin yapılması olarak bilinmektedir.

Ürün Toplama

Turşunun kalitesini belirleyen en önemli aşamalardan birisi ürünün hasat edilme sürecidir. Turşu yapımında kullanılacak olan ürünlerin zamanından erken ya da geç toplanması ürün kalitesini olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Bu nedenle ürünlerin tam olgunluk döneminde hasat edilmesi gerekmektedir. Elbette söz konusu tam olgunluk dönemleri üründen ürüne farklılık göstermektedir.

Toplanan Ürünlerin Nakliyesi

Toplanan ürünlerin üretim tesisine bozulmadan ve hasar görmeden taşınması üretim sürecinde kontrolün en önemli aşamalardan bir tanesidir. Sofralara ulaşacak olan turşuların toplandığı şekilde ezilmeden kurulum işleminin yapılması gerekmektedir.

Hasat Edilen Ürünlerin Üretim Tesisine Kabulü

Hasadı yapılan ürünlerin herhangi bir kayba uğramadan işlenmesi için taze görünüşlü, düzgün şekilli, sağlam ve yabancı bir maddeye maruz kalıp kalmadığı yetkililer tarafından incelenmelidir. Bu sayede turşu kurulumu için uygun olmayan ürünler ayrıştırılmaktadır.

Hasat Edilen Ürünlerin Derecelendirilmesi ve Sınıflandırılması

Tarımsal ürünlerin pazarlanmasında standardizasyon ve derecelendirme önemli bir konu olarak kabul edilmektedir. Örneğin, kurulacak olan salatalıkların boyutları hitap ettikleri tüketici gruplarını ayrıştırmaktadır. Büyük boy salatalıkların büyük bir kısmı yeme içme sektörüne pazarlanırken kornişon diye tabir edilen küçük boy salatalıklar çoğunlukla hane sofralarına ulaşmaktadır.

Ürünlerin Yıkanması

Sınıflandırılan ürünler topraklarından arındırılmak için detaylı bir yıkama işleminden geçirilmektedir.

Ürünlerin Süzülmesi

Yıkanan ürünler süzülme ünitesine getirilerek doluma hazır bir hale getirilmektedir.

Ürünlerin Fıçılara Doldurulması

Doluma hazır olan ürünler bu aşamada kurma yöntemine uygun olarak fıçılara aktarılmaktadır.

Ürünlerin Kapatılması

Ürünlerin kapatılması işlemi, fıçılara doldurulan ürünleri turşu olmaya bırakılmasını ifade etmektedir. Ürünler bu aşamada turşu olmak için çeşitli fermentasyon aşamalarından geçmektedir. Turşuların kaliteli ve lezzetli olmasındaki en önemli aşamalardan bir tanesidir. Zira, turşunun istenilen kaliteye sahip olması ve hangi sürede satışa sunulacağının bilinmesi bu aşamanın ustalıkla uygulanmasıyla doğru orantılıdır.

Ürünlerin Ambalajlanması

Turşular artık bu aşamada satışa hazır bir hale gelmiştir. Satış hedeflerine ve dağıtım kanallarının taleplerine uygun halde hazır olan ürünler bu aşamada ambalajlanıp satış noktalarına ulaştırılmaktadır.